zaterdag 3 maart 2012

Too many chiefs no bloody indians.Vandaag gelezen in de krant. Een klacht over onze overheid die vanwege bezuinigingen, alleen extra lasten voor burgers voorstelt. Geen of te weinig aandacht voor uitgaven door die zelfde overheid. Volgens de schrijver kenmerkt het overheidsorgaan zich door teveel tussenlagen of management posities.

De lean and mean gedachte is zeker niet nieuw in het bedrijfsleven. De gedachte wordt relatief vaak afgestoft en in ere hersteld in geval recessies en tegenwind. Structuren van organisaties worden tegen het licht gehouden om teveel vlees van de botten te snijden.

Op zich is daar niets mis mee, zij het dat soms bij de uitvoering de nodige vraagtekens te plaatsen zijn. Bovendien, waarom zou alleen bij tegenwind gekeken moeten worden naar teveel vlees op de botten? Te veel ontstond in de tijden van overvloed, toen het de organisatie voor de wind ging. Lean and mean werken impliceert altijd en vooral in tijden van overvloed waakzaam zijn voor overgewicht. Op gewicht blijven tijdens de zeven vette jaren is nu eenmaal moeilijker dan tijdens de zeven magere jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten